Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat. Die zijn onderverdeeld in drie categorieën: 

• Ontstekingsreuma: vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk ontstekingen aan de gewrichten. 
• Artrose: slijtage van gewrichten, vaak vanaf het 40e levensjaar. Dit is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. 
• Wekedelenreuma: vormen van reuma die zich kenmerken door klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat: de spieren, pezen en banden. 

Binnen deze categorieën komen weer veel verschillende vormen van reuma voor. Elk met zijn eigen kenmerken en behandelvormen. 

Auto-immuunziekten 
Binnen de reumatologie is ook veel aandacht voor de zogenaamde auto-immuunziekten. Dit zijn aandoeningen waarbij er ontsteking ontstaat in verschillende lichaamsdelen en organen. Hieronder vallen ziektebeelden zoals SLE (Systemische Lupus Erythematodus), MCTD (Mixed Connective Tissue Disease) en sclerodermie. Deze ziektebeelden hebben vaak een scala aan klachten en gaan gepaard met specifieke stoffen die terug te vinden zijn in het bloed. 

Reumatoide artritis 
Reumatoïde artritis (RA) is een aandoening van het afweersysteem. De ziekte komt in Nederland voor bij ongeveer 1 procent van de bevolking. Meestal ontstaat RA tussen het 40e en 60e levensjaar. Bij vrouwen komt de ziekte driemaal vaker voor dan bij mannen. 

Symptomen en risico’s van RA 
Kenmerkend voor RA is chronische ontsteking van de gewrichten. Dat leidt tot pijn, zwelling, warmte en functieverlies van gewrichten. Als de ziekte niet behandeld wordt kunnen de ontstoken gewrichten gaan vergroeien. Reumatoïde artritis kan ook voor ontsteking zorgen in andere organen, zoals hart, longen en nieren. 

Vaststellen van RA 
Voor diagnose zijn diverse bloedtesten beschikbaar (reumafactoren en meer specifiek anti-CCP). Op röntgenfoto’s kan worden bekeken af er sprake is van gewrichtsbeschadigingen. 
Behandeling van RA 
RA is te behandelen met medicijnen. Daarbij gaat het om 3 dingen: 

• pijn en ontsteking bestrijden 
• de ontsteking remmen 
• gewrichtsschade op lange termijn voorkomen 

Medicijnen tegen RA 
Ter bestrijding van symptomen als pijn en ontsteking worden vaak ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) voorgeschreven, zoals bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac of meloxicam. Voor het meer specifiek remmen van de reumatische ontsteking zijn medicijnen beschikbaar zoals methotrexaat, sulfasalazine, plaquenil, leflunomide, azathioprine en prednisolon. Sinds enkele jaren zijn de behandelingsmogelijkheden verder verbeterd door het op de markt komen van de zogenaamde biologicals, waaronder de TNF-alfa blokkers als infliximab (Remicade), etanercept (Enbrel) en adalimumab (Humira). 

Aanvullende behandeling 
Naast medicatie is ondersteunende therapie mogelijk in de vorm van fysiotherapie en ergotherapie.
Lees meer over dit onderwerp op http://www.reumafonds.nl 

Fibromyalgie 
Fibromyalgie is naam voor een aandoening waarbij iemand langere tijd pijn heeft in gewrichten, spieren, pezen en aanhechtingen van spieren. Vaak gaat het gepaard met vermoeidheid en een slechte nachtrust. Sommige mensen met fibromyalgie hebben ook buik- of hoofdpijnklachten. 

Oorzaken van fibromyalgie 
De oorzaak van fibromyalgie is (nog) niet geheel duidelijk. In tegenstelling tot enkele andere reumatische aandoeningen is er geen ontsteking aanwezig. Dit betekent ook dat er geen schade ontstaat in de pijnlijke lichaamsdelen. 

Behandeling 
Goed in beweging blijven en zorgen voor een goede conditie is erg belangrijk, net als het voorkomen van overbelasting. Soms kunnen oefentherapie en pijnmanagementprogramma’s (zoals Pijn de Baas of Grip op pijn) hierbij helpen. Medicijnen nemen bij de behandeling een bescheiden, ondersteunende plaats in.